Един от най-важните аксесоари на фотографа е този, който му съхранява добре фототехниката и позволява тя да бъде лесно пренасяна от едно място на друго. Досещате се, че става въпрос за фотографската чанта или раница. 

Днес специално ще обърнем внимание на раниците от серия Cooper за онези, които търсят съчетание от лукс, стил и едновременно с това защита не само за фотографската си техника. За мнение се доверихме на един от нашите партньори – нежната половинка от екипа Photo Cafe, която ползва няколко от продутките от серията, и ето какво споделя тя: 

Като жена не мога да устоя когато видя нещо красиво и функционално. Именно с това ме привлече цялата серия. На пръв поглед няма вид на нещо, в което съхранявате техника за хиляди. По-скоро ще си кажете “Чудесна серия раници и чанти за ежедневието, и за всякакви нужди. Не обичам да се набивам на очи, макар Tenba Cooper да привлича внимание именно с елегантността си. 

Първото което си взех от серията беше раницата (по-малкия размер) и то, колкото и изненадващо да ви звучи, с идеята да я ползвам за лаптопа си. Да, една добра функционалност на серията е, че защитните прегради могат или да се махат, или да се прекрояват по начин, който да ви е удобен спрямо това което ще носите. 

Като за начало специално раниците от серията са 2 размера – Cooper Slim и Cooper DSLR

Изработени са естествени материали като здрава канава и естествена кожа, която притежава онзи специфичен аромат. Раниците съдържат и синтетични материали, но те са под формата на уплътнители и подплата. Само като вметване – канавата е произведена от една от най-добрите търговски марки в бизнеса – Cordura? И Tenba, и Cordura са с вече 50-годишна история, както и с повече от добро сътрудничество помежду си. За кожата – изцяло черна е, сатинирана с шарка, която би заличила години ползване, а относно канавата – притежава специфично черно-белезникав цвят, какъвто имат черните дънки, да речем.

Дизайнът на двете раници е много минималистичен и ако трябва да съм честна, те биха допълнили стила на облечения дори в костюм фотограф.


 Дизайнът и на двете раници е идентичен, като разликата е само в размера им. Горната част е предназначена за носене на таблет (с размери до 10 инча – и за двете е проверено), някой друг сандвич, бутилка с вода или разни аксесоари, или защо не обектив или тяло на фотокамера в малка чанта. Долната част (кожената) е предназначена за съхранение на техника. Има три обособени прегради, като могат да се местят по начин, който е удобен на вас и в зависимост колко техника искате да носите. Споменах, че раниците са с различен размер. Slim вариантът е предназначен изцяло за безогледална система, защото фото отделението е с доста компактни размери. И все пак някои DSLR-и от типа entri level, с по-малки размери също могат да се поберат в малкия размер. За най-сигурно обаче ви съветвам, когато решите да инвестирате, все пак да си носите камерата с вас, за да проверите на място как се вмества. 

По принцип при DSLR-версията на раницата може да поставите фотокамерата без обектив в средата, а в другите две отделения да съберете среден размер четири светлосилни твърди обективи (по два в отделение, позиционирани един над друг – има подвижен разделител). Факт е, че при разглобени тяло и обектив това води до по-бавно снимане, но раниците Tenba Cooper не са универсалните фотораници с бърз достъп, а за фотографи, снимащи спокойно, разполагащи с цялото време на света. Едно светско събитие е точното място, където може да предизвикате завистливи коментари по адрес на раниците. Къде на шега, къде сериозно, аз ги харесах заради елегантността им.

Едно голямо предимство на Tenba cooper е тяхната защита срещу атмосферни условия. Устойчиви са на лек дъжд / сняг, като имат подсилване и на циповете. В случаите на силен дъжд или обилен снеговалеж, и двете раници разполагат с двулицева качулка за дъжд – в бяло и в черно. Резонният въпрос „Защо?“ води до моментален отговор – бялата страна е подходяща не само при дъжд, но става и при ветровито време с разнасящ се прах или пък при ярко греещо слънце. Помните ли колко пъти сте били на плажа и силно нагрятата черна чанта да не може да се пипне?

Вентилираният гръб и презрамки пък са удачни при по-топло време. Стигам и до момента с лаптопа. И в двете раници има предвидени места за таблет или малък лаптоп, а в моя случай жертвайки изцяло мястото за фотографска техника и ахайки преградите на фото отделението, разполагам с достатъчно място за един 15 инчов лаптоп в основното отделение. Накратко Tenba Cooper Slim може да се превърне в много стилна ежедневна раница с компютърно отделение в случаите, в които не сте на снимки. Голяма раница не съм я пробвала в този вариант, но не мисля, че би имал проблем по подобен начин да се ползва не само за фотографски нужди. 

Самата аз доста често я ползвам и като нормална раница в ежедневието. Както започнах в началото цялата серия е с дизайн който не е стандратен за фотографско оборудване, и това има своите плюсове.